, , ,

9 начини за максимизирање на вашиот енергетски ефикасен клима уред

енергетски ефикасен клима уред

Сте го купиле и инсталирале вашиот енергетски ефикасен систем за климатизација или единица A/C, и толку, така? Вие само го вклучувате вашиот клима уред во текот на летото, а ви е исклучен во зима и сте завршиле, нели? Време е да уживате со лимонада покрај базен!

Не е баш така – Начинот на кој го користите вашиот клима уред е исто толку важен колку и климатизерот што го купувате.

Еве 9 совети како да го максимизирате вашиот енергетски ефикасен клима уред

енергетски ефикасен клима уред

  1. Во текот на летото, програмирајте ги вашите поставки за да одговараат на идеалната температура на термостатот од 25 степени за подобро управување со трошоците за ладење.
  2. Ноќе, кога воздухот е поладен, обидете се да ги исклучите климатизерот и да ги отворите прозорците.
  3. Исклучете ги сите непотребни светла и уреди. Сите тие создаваат топлина што клима уредот потоа треба да ја отстрани.
  4. Програмирајте го вашиот термостат за да ја зголемите температурата за неколку степени кога никој не е дома. Со тоа ќе се намали обемот на работа на вашиот клима уред.
  5. Инсталирајте и користете вентилатори на таванот. Тие го циркулираат воздухот поефикасно отколку што може климатик сам по себе, и тие користат многу помалку енергија. Само проверете дали сте ја поставиле точната насока на вентилаторот на таванот со климатизација — спротивно од стрелките на часовникот, што го испраќа воздухот надолу.
  6. Целосно и правилно изолирајте и запечатете ја точката каде A / C единица (или кој било дел од поголем A / C систем) влегува во вашата куќа. На пример, лошо затворен прозорец може да впушти повеќе топол воздух отколку што може вашата единица да се справи.
  7. Ако имате единици за прозорци, проверете дали се чисти. Месечното чистење на климатизерите – бришење на отворите и испирање на филтерот – ќе ги задржи вашите единици да работат непречено и ефикасно.
  8. Ако имате централна климатизација, проверете дали каналите за воздух се чисти. Постојат многу придобивки од чистењето на каналите за воздух, вклучително и фаќање мувла пред да се одржи на вашиот систем; бришење на прашина од мебел и облеката, ја подобрува ефикасноста на вашиот систем за климатизација.
  9. Држете го вашиот дом ладен со овие совети за одржување на климатизерите за да го продолжите животот на вашата единица.

Клима уредите се пософистицирани и енергетски ефикасни од кога било. Тие доаѓаат во низа стилови и големини за да одговараат на секоја состојба на живеење, со што е едноставно да се најде најдобриот климатизер за вашиот дом.

Што значи енергетска ефикасност и како да го одберете вашиот енергетско ефикасен клима уред

За идеална клима во сите простории со мулти сплит систем!

енергетски ефикасен клима уред

9 начини за максимизирање на вашиот енергетски ефикасен клима уред