, , ,

Енергетска ефикасност и купување на нов клима уред

Енергетската ефикасност едноставно значи користење на помалку енергија за извршување на истата задача – тоа е, елиминирање на енергетскиот отпад. Енергетската ефикасност носи различни придобивки: намалување на емисиите на гасови на ефектот стаклена градина, намалување на побарувачката за увоз на енергија и намалување на нашите трошоци на ниво на домаќинство и на ниво на економија. Додека технологиите за обновлива енергија, исто така, помагаат во остварувањето на овие цели, подобрувањето на енергетската ефикасност е најевтин – и честопати најнепосреден – начин за намалување на употребата на фосилни горива. Постојат огромни можности за подобрување на ефикасноста во секој сектор на економијата, без оглед дали се работи за згради, транспорт, индустрија или производство на енергија.

Генерирање и дистрибуција на енергија

Комбинираните топлински и електроенергетски системи ја ловат „отпадната“ топлина од електраните и ја користат за да обезбедат греење, ладење и / или топла вода во околните згради и објекти. Ова ја зголемува енергетската ефикасност при производство на електрична енергија од приближно 33% до 80%.

Како да изберете енергетски ефикасен климатизер

Веројатно не постои современ изум што е од суштинско значење за удобно живеење повеќе од климатизација. Клима уредите денес – од прозорски единици до централни системи – се поекономични и поеенергетски ефикасни од кога било досега, така што вашата сметка за струја не мора да се зголемува додека се оладите.

Прекрасно е чувството: враќање дома од жешкиот августниот ден во просторијата која се лади на идеална температура во домот. И климатизацијата е сè уште релативно модерен изум!

Што да барате при купување на нов, енергетски ефикасен клима уред?

Постојат неколку клучни работи што треба да ги барате кога купувате нов енергетски ефикасен клима уред кој ќе ви помогне да ја задржите сметката за струја – и температурата во вашиот дом – ниска.

Функции што треба да ги барате при избор на клима:

Право е големина на A / C за вашиот простор:

Големината е важна кога избирате клима уред. Преголемата единица ќе го олади воздухот, но ќе го остави влажен и тежок. Премногу мала единица ќе мора да работи прекувремено за да ја одржи поставената температура, зголемувајќи ја вашата сметка за струја. Големината на климата е веројатно најважниот фактор што треба да се разгледа.

Поставки за температурата кои лесно може да подесуваат:

Деновиве, дури и основните прозорски единици доаѓаат со дигитални дисплеи, така што ќе можете да поставите прецизна температура, па дури и да закажете климата да се исклучи кога ќе бидете надвор и повторно да се вклучи кога ќе се вратите дома. Централните воздушни системи честопати се уште пофлексибилни.

Поставување заштеда на струја:

Друга карактеристика што треба да внимавате во најдобрите климатизери е поставката за заштеда на електрична енергија, што значи дека единицата ќе го исклучи не само компресорот, туку и вентилаторот откако ќе се олади вашиот простор, со што ќе заштедите енергија.

Висок рејтинг на EER и SEER:

Овие две поврзани (но не и заменливи) оценки се мерка за енергетска ефикасност на одредена единица измерена во ОТУ. Во меѓувреме, EER се залага за „рејтинг на енергетска ефикасност“, а SEER се залага за „сезонски рејтинг на енергетска ефикасност“. Севкупно, повисок рејтинг значи поголема ефикасност, а рејтингот SEER и EER може да се најде и за просторијата и за централните климатизери.

Енергетика СТАР® сертификација:

Барајте сина сертификација на ENERGY STAR® кога одлучувате за најдобриот климатизер за вашиот дом. Оваа сертификација значи дека оваа одредена единица ги исполнила или ги надминала повисоките стандарди за ефикасност од другите слични модели.

Овозможено WiFi на климатизер:

Ако сте започнале да експериментирате да го направите вашиот дом паметен — ако имате уред како Алекса или Асистент на Google, на пример, или термостат со Wifi-от што можете да го прилагодите со вашиот паметен телефон – размислете за инсталирање паметен климатизер. Може да најдете паметни верзии од сите типови A / C единици — прозорец, единица за сплит, преносен, мини без кабел и така натаму. Бидејќи овие единици се толку прилагодливи, можностите за заштеда на енергија се неверојатни и ви овозможуваат навистина да ја прилагодите вашата употреба.

На нашиот пазар има реномирани компании кои имаат голем асортиман на енергетско ефикасни клима уреди и други уреди за топлење или ладење. На Златна Книга моќете да најдете контакт од нив на следниов линк https://zk.mk/klima-uredi-i-klimatizacija

Како до подобар e-commerce сајт?

Како до подобар e-commerce сајт?

Енергетска ефикасност и купување на нов клима уред