, , , ,

Што е ентропиум? Форми и терапија

Совети од докторите на Европска Очна Болница

Eнтропиум претставува пореметување во положбата на очниот капак кога очниот капак е завртен навнатре во однос на отворот на капаците.

Форми

  • Спастичен – настанува после прекумерна контракција на орбикуларниот мускул, најчесто после воспалителни процеси на сврзницата (conјunctivitis) и роговицата (keratitis)
  • Сенилен (атоничен) поради губење на тонусот на орбикуларниот мускул и кожата на очниот капак, најчесто кај постари луѓе
  • Цикатриелен – резултат на лузни на сврзницата и капакот

Терапија

Најчесто се лечи основната болест (причина).

Хирушкото лекување е со комплетна реконструкција на очниот капак и враќање во негова првобитна состојба, која дава најчесто задоволителни резултати и одбегнување на комликации.

 


Европската Очна Болница е специјализирана офталмолошка институција со која во Македонија воведуваме европска процедура за дијагностика и операции со врвна технологија и искусен тим. Во нашата болница ќе добиете одговорна и професионална грижа за решение на проблемот со вашиот вид.

Лекарската екипа составена од еминентни офталмолози-специјалисти ќе бидат на ваше располагање обезбедувајќи ви квалитет, брзина и високостручно лекување.Секој наш пациент станува дел од нашето семејство и добива врвна медицинска услуга од дијагностика до третман по принципот “додека да трепнеш со око”. Компетентноста на нашиот тим е потврдена со процентот на неуспешни операции кој го има матичната болница во Турција во своето долгогодишно работење.Тој изнесува фантастични 0,001 процент, или една неуспешна операција на вкупно 100.000 извршени. Болницата има капацитет од 15.000 до 20.000 прегледи месечно. Здравствениот туризам е дел од нашиот примарен фокус, развивајќи гранка која во Македонија е се уште во зачеток.

Нашето мото е: Кај нас нема ветувања, постојат само исполнувања.

Како се лекува Ектропиум

Што е ентропиум? Форми и терапија