, , , , ,

Кои се болестите на солзен систем и како се лекуваат

Совети од докторите на Европска Очна Болница

Болести на солзен систем

 • Затворени лакримални отвори
 • Затворени изводни солзни каналчиња
 • Перзистентна лакримална фистула
 • Стеснување (стеноза) на солзните канали

Здобиени заболувања

 • Canaliculitis – воспаление на изводни солзни каналчиња, најчесто со делумна или тотална опструкција.
 • Dacryocistitis neonatorum – воспалување на солзната ќесичка кај новородени деца како последица на вродена пречка во проодноста на одводните солзни канали, поточно постоење на мембрана (Hasnerova-membrana) која го затвора изводниот солзен канал кој го спојува солзното ќесе со слузницата на носот.
 • Dacryocistitis acuta – акутно воспаление на солзната кесичка и околното ткиво, пропратено со интензивно црвенило, болка, оток и делумно затворање на очниот капак.
 • Dacryocistitis chronica – хронично воспаление на солзното ќесе, најчесто кај постари лица, проследено со повремени епизоди на оток и воспалување на солзното ќесе и прекумерно постојано солзење.

Терапија

 • Конзервативна – антибиотска и антимукозна.
 • Хируршка – сондирање на солзните патишта – тераписко – дијагностичка процедура со транзиторен ефект.
 • Dacryocistorinostomia (DCR) – терапија на избор, создавање на вештачки пат од солзното ќесе кон носната слузница во долниот носен ходник.

 


Европската Очна Болница е специјализирана офталмолошка институција со која во Македонија воведуваме европска процедура за дијагностика и операции со врвна технологија и искусен тим. Во нашата болница ќе добиете одговорна и професионална грижа за решение на проблемот со вашиот вид.

Лекарската екипа составена од еминентни офталмолози-специјалисти ќе бидат на ваше располагање обезбедувајќи ви квалитет, брзина и високостручно лекување.Секој наш пациент станува дел од нашето семејство и добива врвна медицинска услуга од дијагностика до третман по принципот “додека да трепнеш со око”. Компетентноста на нашиот тим е потврдена со процентот на неуспешни операции кој го има матичната болница во Турција во своето долгогодишно работење.Тој изнесува фантастични 0,001 процент, или една неуспешна операција на вкупно 100.000 извршени. Болницата има капацитет од 15.000 до 20.000 прегледи месечно. Здравствениот туризам е дел од нашиот примарен фокус, развивајќи гранка која во Македонија е се уште во зачеток.

Нашето мото е: Кај нас нема ветувања, постојат само исполнувања.

Што е ентропиум? Форми и терапија

Кои се болестите на солзен систем и како се лекуваат