• ,

  Facebook VS веб страна: Што е подобро за вашето онлајн присуство?

  Социјалните медиуми во последните години станаа составен дел од нашето секојдневие. Тие ни овозможуваат секојдневно да се поврземе со други луѓе, да комуницираме и да споделиме нови информации за својот бизнис. Но, дали Facebook и Instagram се доволни за квалитетно онлајн присуство при градење и развивање на вашиот бизнис? Постојат неколку причини зошто e добро […]

 • , ,

  „Алкалоид“ потпиша нов меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ за Програмата за практикантство

  Со цел овозможување дополнителни услови за професионално профилирање на студентите и за усвојување практични вештини под менторство на врвни професионалци во повеќе дејности, „Алкалоид“ АД Скопје склучи нов меморандум за соработка со Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ Скопје во рамките на Програмата за развој на практикантство. Ова официјализирање на постојното меѓусебно партнерство, кое досега опфаќаше […]

 • , ,

  Саморѓосувачки челик

  Магичен саморѓосувачки челик во хармонија со природата Слично како и доброто вино, саморѓосувачкиот челик кој реагира на атмосферските влијанија се подобрува со текот на времето. Кога е изложен на надворешните временски услови овој магичен челик стекнува прекрасна патина која служи како негов заштитен оклоп и ја дава препознатливата кафеава боја на овој материјал. Неверојатниот парадокс […]

 • , , ,

  Новости & Информации

  КОЛКУ ЌЕ ЧИНИ ИНВЕСТИЦИЈА ВО ЦЕНТРАЛЕН СИСТЕМ ЗА ГРЕЕЊЕ И ЛАДЕЊЕ СО DAIKIN ALTHERMA 3 ТОПЛИНСКА ПУМПА? ПОСТАВУВАЊЕ НА DAIKIN ALTHERMA ТОПЛИНСКА ПУМПА ЗА ЛАДЕЊЕ И ГРЕЕЊЕ ВО СТОМАТОЛОШКА ОРДИНАЦИЈА 1. ПОДАТОЦИ ЗА ОБЈЕКТОТ Намена: Стоматолошка ординација Паноров Дент Локација: Гевгелија Површина на објектот: 140m2 Потреба на објектот: Греење и ладење Состојба на изолација: 10cm стиропор, PVC прозорци, плочки на под..   […]

 • , ,

  Зошто Betonyp е еден од најбараните материјали во градежништвото

  Најраната позната појава на бетонот датира од пред дванаесет милиони години. Депозит од бетон бил формиран по појава на нафтени шкрилци кои се наоѓале во непосредна близина на варовници изгорени од природни причини. Бетонот како материјал бил употребен во 6500 п.н.е. од страна на  Бедуините кои зафатиле и контролирале серија на оази и развиле мало […]

 • , , ,

  КОИ СЕ НАЈЧЕСТИТЕ ЗИМСКИ ПОВРЕДИ ПОРАДИ КОИ МОРАТЕ ДА ПОСЕТИТЕ ОРТОПЕД?

  Настапувањето на зимата како годишно доба носи низа специфики, а една од нив е дека луѓето поради временските околности се повеќе склони кон повреди поради лизгање или паѓање. Проф. Д-р Ѓорѓе Зафироски од „Неуромедика“, специјалист по ортопедска хирургија и трауматологија, ги дефинираше најчестите типови на повреди во текот на зимата. – Обидувајќи се инстиктивно да […]

 • , ,

  ШТО ТРЕБА ДА НАПРАВИТЕ ПРЕД ДА ОДИТЕ ВО ЛАБОРАТОРИЈА? КОИ СЕ ФАКТОРИТЕ КОИ ВЛИЈААТ ВРЗ ЛАБОРАТОРИСКИТЕ АНАЛИЗИ, А ЗАВИСАТ ОД НАС?

  Секоја лабораторија има свои методи на изработка на лабораториските тестови, како и калибрации и контроли на тестовите пред изработка на анализите. Но што треба да направите Вие пред да одите во лабораторија? Кои се факторите кои треба да се одбегнат за Вашите резултати да бидат точни зависно од Вас? Повеќето лабораториски испитувања на крвта се […]

 • , , ,

  Природна нега на стапалата во зима

  За разлика од летото, кога стапалата се изложени на погледи и обрнуваме особено внимание на нивната нега, најчесто во текот на зимата ги подзаборавиме и ја занемаруваме негата и грижата за нив. Но, стапалата бараат нега во текот на целата година, особено кај луѓето кои се физички активни, односно се занимаваат со спорт. За време […]

 • , ,

  ГРАДНА БОЛКА ПРЕДИЗВИК ЗА ЛЕКАРОТ

  Со одредување на карактерот, местото и начинот на ширење, тежината и времетраењето, како и причината за настанувањето на градните болки, попрецизно се дефинираат и издвојуваат срцевите болки од други болки во градниот кош со различна етиологија. Срцевите болки може да бидат категоризирани како: срцево-ишемични (ангинозни – кога има затнување на крвните садови што го исхрануваат срцевиот […]

 • , , ,

  Четири совети за третман на ретка коса

  Ретчењето на влакното може да ви се случи во било кој период од годината и не е тесно врзано со возраста. Постојат жени кои уште од раѓање имаат проблем со тенка и ретка коса, како и такви кои во подоцнежниот период од животот се соочуваат со оваа состојба како резултат на различни фактори. Доколку сте […]

 • ,

  Зимски чај – за комплетно уживање во зимските денови

  Зимски чај - Алкалоид

  Студените зимски денови се она време од годината кога најмногу се ужива во топлината на домовите, со шолја вкусен чај во раката и со топла прекривка. Оваа пријатна атмосфера често е надополнета со веењето на снегот, односно погледот кон прозероцот, кој ни дава вистинска зимска идила. Oсвен уживањето во својот дом, многумина им се препуштаат […]

 • , , ,

  КАКО СЕ ЛЕКУВА ФИБРОАДЕНОМ? – Проф. Д-р Зоран Спировски

  Ова е најчестиот бенигнен тумор на дојките кај жените. Повеќето фиброаденоми не треба да се третираат. Сепак, треба да се контролираат во редовни интервали за да се следат одредени параметри кои укажуваат дали настанале промени. Сепак, може да биде потребно хируршко отстранување, особено во случаи кога туморот на фиброаденом предизвикува дојката да се зголеми или […]