,

Совети за подобар здив од Др. Нина

cetkicka i pasta za zabi

Причините за лошиот здив се разни, а најчести се: инфекции на устото и грлото, проблеми со забите (кариес), проблеми со крајници, болести на непцата.

Дали знаете дека во нашата уста има повеќе бактерии, отколку што има жители на планетата Земја? За да се остранат, потребно е да ги четкаме забите 2 пати дневно, по најмалку 2 минути.Особено важно е оваа навика да ја стекнат децата. Помогнете им при четкањето на забите. Потребни ви се само уште 2 минути, 2 пати на ден, за вашите деца да имаат поздрави заби, помалку кариес и подобро здравје.

Како до подобар здив ?

  • Редовно четкање на забите (наутро и навечер)
  • Често плакнење на устата со вода и специјални течности за испирање на устата
  • Употреба на забен конец
  • Употреба на гуми за џвакање без шеќер
  • Употреба на освежувачи за здив (ленти или бомбони)

За повеќе совети и препораки, и закажување на преглед, кликнете на овој линк и закажете термин во стоматолошката ординација Др. Нина.

 

ИНТОЛЕРАНЦИЈА НА ХРАНА НЕ Е ИСТО ШТО И АЛЕРГИЈА НА ХРАНА

cetkicka i pasta za zabi

Совети за подобар здив од Др. Нина