,

Спречување на предвремено абење на гумите

Мора да го запрете вашето возило и да промените гума, тоа е голема незгода за секој возач, но за менаџерот на возниот парк тоа е вистинска главоболка.

Покрај тоа што е скапо, особено за камионите кои имаат поголеми гуми или возила за кои е потребна посебна гума, одложувањата може да создадат проблеми со клиентите. Затоа размислете да посветите поголемо внимание на вашите гуми и може да заштедите време во иднина и да ја зголемите продуктивноста на вашиот возен парк.

Како менаџер на возниот парк, ако постојано менувате гуми на вашето возило, нешто не е правилно и треба да се преземат некои важни чекори. Не се само камењата и дупки што ги оштетуваат гумите. Донесувањето на неколку едноставни навики во голема мера ќе го намали абењето и ќе го продолжи работниот век на гумата.

Prevent premature wear of tires

Спречување на предвремено абење на гумите

 • Контролирајте го постојано однесувањето во возењето;
 • Избегнувајте жестоко сопирање и остри забрзувања;
 • Одржувајте ги гумите правилно надуени. Препорачаниот притисок е наведен во прирачникот или на налепницата на вратата;
 • Носете го точното оптоварување за да го оптимизирате абењето на гумите;
 • Редовно проверувајте го притисокот во гумите пред да започнете долго патување (со ладни гуми);
 • Промена на притисокот во зависност од оптоварувањето и брзинските услови;
 • Проверете дали вашето возило е правилно поставено;
 • Проверете дали вашите амортизери се во добра работна состојба;
 • Порамнете го вашето возило кога имате нови монтирани гуми;
 • Проверете го усогласувањето на возилото на секои неколку месеци за да се осигурате дека сеуште е правилно поставено;
 • Избегнувајте тротоари и вртење на тркалата кога возилото е во мирување;
 • Визуелно проверувајте ги вашите гуми редовно;
 • Следете ги инструкциите на производителот кога менувате гуми.

Да резимираме, императивно е редовно да ја проверувате длабочината на шарите и истрошеноста на секоја гума во вашиот возен парк. Тоа ви заштедува пари, го одржува вашиот возен парк да работи на време и ја подобрува севкупната безбедност за вашите возачи.

Современ Директен Маркетинг

Спречување на предвремено абење на гумите