,

Заштедете гориво и зголемете го вашиот бизнис

Без разлика дали управувате со голем или мал возен парк, можете да преземете итни и ефикасни мерки за да ви помогнат да заштедите пари на трошоците на возниот парк, како и да ги намалите оперативните трошоци.

Save fuel and grow your business

Еве неколку мерки што можете да ги имплементирате, за да почнете да штедите на трошоците за гориво:
Едуцирајте ги возачите

Добро обучен, мотивиран возач, со добро разбирање на факторите кои влијаат врз потрошувачката на гориво, е од суштинско значење за секој план за зголемување на ефикасноста и намалување на трошоците.

Редовните сесии за обука треба да бидат достапни за вашите возачи и програми кои се имплементираат со кои се наградуваат најдобрите возачки перформанси. Поставете цели и рангирање и информирајте ги своите возачи како тие можат да ги подобрат своите возачки способности. На пример, заменувањето на агресивното возење со однесување на еколошкото возење може да ја намали потрошувачката на гориво над 30%. Некои студии, исто така, покажуваат дека просечната потрошувачка на гориво за флота на камиони или комбиња може да се намали за 7%, благодарение на подобро однесување при возењето.

Обуката на возачот честопати се смета за цена, но треба да се смета за инвестиција која ќе помогне да се остварат амбициите на организациските трошоци на компанијата.
Посебно внимание посветувајте на времето на мирување

Временските периоди на мирување имаат значително влијание врз потрошувачката на гориво и емисијата на CO2; исклучување на моторот секогаш се препорачува кога возилото е во мирување повеќе од една минута.

Според Автомобилската асоцијација (AA), возилата трошат гориво кога се во мирување и моторот работи. Вклучување и исклучување на моторот за време на запирањето подолго од една минута им овозможува на возачите да заштедат значително количество на гориво.
Оптимизирајте рути

Користејќи лошо испланирана рута го троши времето на возачите, километри и следствено гориво.

Од витално значење е да се има ажурирана база на податоци на клиентите, најновите мапи и претходно познавање на насоката која треба да се управува, како и условите за сообраќај за да можат да се планираат ефикасно. Планирајте ги рутите ефикасно и може да очекувате намалување на вкупната километража и соодветно намалување во однос на трошоците за гориво на вашиот возен парк.
Проверете го притисокот на гумите на вашиот возен парк

Искористени гуми или гуми кои се недоволно надуени може да ја зголемат потрошувачката на гориво. Охрабрете ги вашите тимови редовно да го проверуваат притисокот и состојбата на гумите на возилата што возат.
Редовно одржувај го својот возен парк

Редовно одржуваните возила функционираат поефикасно и трошат помалку гориво од возилата што не уживаат исто ниво на нега.

Постојано следете ги трошоцитеs направени од вашиот возен парк. Ако нема објаснување за флуктуациите на потрошувачката на гориво на одредени возила, треба да ги анализирате основните причини и да дознаете што точно се случува.

Решенијата за управување со возен парк и решенијата за следење на возилата може да ви помогнат да ја намалите потрошувачката на гориво и да ги контролирате прашањата нагласени погоре. Фротком нуди изобилство на функции кои можат да понудат суштински увиди ако сакате да ги намалите трошоците за гориво и да ја подобрите продуктивноста.

Спречување на предвремено абење на гумите

Заштедете гориво и зголемете го вашиот бизнис