,

Расеано возење: Криза која мора да се реши

Prevent distracted driving with Frotcom

Во некои земји расеаното возење предизвикува повеќе од 40% од несреќите. За тешките товарни возила и другите возачи на комерцијални возила, сериозните ризици поврзани со расеаното возење мора да се разгледаат.

Растојанието при возењето вклучува широк спектар на активности кои во прв поглед можеби не звучат потенцијално смртоносни, но вклучуваат:

  • Зборување или пишување на телефон
  • Јадење и пиење
  • Комплетирање на документи
  • Обраќање на радио
  • Замор
  • Дури и разговор со патник е класифициран како одземање на вниманието

Користењето на мобилните телефони е најопасната и најчестата забава. Испраќањето или читањето на текст го трга погледот од патот на пример за 5 секунди, со просечна брзина од 85км / ч, е исто како да ја поминете должината на цел спортски стадион со затворени очи.

Некои алармантни статистики се наведени подолу:

  • Пишувањето додека возите е за шест пати поголема веројатност да ве инволвира во сообраќајна несреќа од возење во пијана состојба.
  • Во просек потребни се три секунди откако вниманието на возачот е одвлечено од патот за да се случи несреќа. За да го поставите ова во контекст, три секунди е времето потребно за да го вклучите палењето на автомобилот.
  • Кога пишувате, времето што го поминувате со очите надвор од патот се зголемува за 400%.
  • Шансите за несреќа, се зголемуваат 23 пати ако пишувате додека возите. Дури и ако несреќата е вина на друг возач, статистичката веројатност сугерира дека би можеле да ја избегнете ако сте фокусирани на патот, наместо во вашиот телефон.

Специјализираната интелигенција на возен парк од Фротком го следи однесувањето и на возилото и на возачот. Директно ги решава проблемите со ризикот и безбедноста што го оспособуваат корисникот да ги намали несреќите.

Заедно можеме да одговориме на ризиците со кои се соочува вашиот возен парк и директно да се справите со нив.

Заштедете гориво и зголемете го вашиот бизнис

Расеано возење: Криза која мора да се реши