,

Истраживме : Патувате за Европа, проверете ги казните за прекршоци

#spremnizapat #спремнизапат

 

Дали некогаш сте се запрашале колку се сообраќајните казни низ Европа. Изданието Speed-Press направи споредба на 36 држави.

Ова се балканските казни за возење под дејство на алкохол, возење со брзина над дозволеното, неносење на појас, неправилно претекнување, поминување на црвено светло, зборување на мобилен телефон, неправилно паркирање и други прекршоци:

Македонија: возење по употреба на алкохол: од 250 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 20 евра • над 50 км / ч забрзување: од 45 евра • преминување на црвено светло: од 300 евра • неправилно претекнување: од 35 евра • неправилно паркирање: 45 евра • зборување на мобилен телефон: 45 евра • непоставување на ремен: 20 евра.

Србија: возење по употреба на алкохол: од 45 евра (макс. промили: 0,3) • 20 км / ч забрзување: од 50 евра • над 50 км / ч забрзување: до 130 евра • преминување на црвено светло: од 130 евра • неправилно претекнување: од 50 евра • неправилно паркирање: 45 евра • зборување на мобилен телефон: од 25 евра • непоставяне на ремен: 45 евра.

Хрватска: возење по употреба на алкохол: од 90 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: до 65 евра • над 50 км / ч забрзување: од 660 евра • преминување на црвено светло: од 260 евра • неправилно претекнување: од 90 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: од 65 евра • непоставување на ремен: 65 евра.

avtopat vo Hrvatska-1

Словенија: возење по употреба на алкохол: од 300 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 50 евра • над 50 км / ч забрзување: од 300 евра • преминување на црвено светло: 250 евра • неправилно претекнување: од 500 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: 120 евра • непоставување на појас: 120 евра.

Босна и Херцеговина: возење по употреба на алкохол: од 200 евра (макс. промили: 0,3) • 20 км / ч забрзување: од 25 евра • над 50 км / ч забрзување: од 200 евра • преминување на црвен семафор: од 150 евра • неправилно претекнување: од 150 евра • неправилно паркирање: 25 евра • зборување на мобилен телефон: од 10 евра • непоставување на ремен: од 20 евра.

Бугарија: возење по употреба на алкохол: од 255 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 25 евра • над 50 км / ч забрзување: од 120 евра • преминување на црвено светло: од 50 евра • неправилно претекнување: од 25 евра • неправилно паркирање: од 5 евра • зборување на мобилен телефон: од 25 евра • непоставување на ремен: 25 евра.

Грција: возење по употреба на алкохол: од 80 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 100 евра • над 50 км / ч забрзување: од 350 евра • преминување на црвено светло: од 350 евра • неправилно претекнување: од 350 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: 100 евра • непоставување на ремен: од 350 евра.

Црна Гора: возење по употреба на алкохол: од 70 евра (макс. промили: 0,3) • 20 км / ч забрзување: од 70 евра • над 50 км / ч забрзување: од 150 евра • преминување на црвено светло : од 70 евра • неправилно претекнување: од 70 евра • неправилно паркирање: 60 евра • зборување на мобилен телефон: од 60 евра • непоставување на ремен: од 40 евра.

Турција: возење по употреба на алкохол: од 230 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 55 евра • над 50 км / ч забрзување: од 75 евра • преминување на црвено светло: од 55 евра • неправилно претекнување: од 75 евра • неправилно паркирање: 25 евра • зборување на мобилен телефон: од 25 евра • непоставување на ремен: 25 евра.

highway-564x272

Романија: возење по употреба на алкохол: од 150 евра (макс. промили: 0,0) • 20 км / ч забрзување: од 100 евра • над 50 км / ч забрзување: од 150 евра • преминување на црвено светло: од 65 евра • неправилно претекнување: од 100 евра • неправилно паркирање: 30 евра • зборување на мобилен телефон: од 65 евра • непоставување на ремен: од 30 евра.

Ова се истите казни низ Европа:

Унгарија: возење по употреба на алкохол: до 970 евра (макс. промили: 0,0) • 20 км / ч забрзување: до 100 евра • над 50 км / ч забрзување: од 190 евра • преминување на црвено светло: до 325 евра • неправилно претекнување: до 325 евра • неправилно паркирање: до 165 евра • зборување на мобилен телефон: до 100 евра • непоставување на ремен: од 50 евра.

Словачка: возење по употреба на алкохол: од 450 евра (макс. промили: 0,0) • 20 км / ч забрзување: од 50 евра • над 50 км / ч забрзување: од 350 евра • преминување на црвено светло: 150 евра • неправилно претекнување: 150 евра • неправилно паркирање: 30 евра • зборување на мобилен телефон: од 60 евра • непоставување на ремен: од 20 евра.

Белгија: возење по употреба на алкохол: од 150 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 100 евра • над 50 км / ч забрзување: од 300 евра • преминување на црвено светло: од 165 евра • неправилно претекнување: од 165 евра • неправилно паркирање: 55 евра • зборување на мобилен телефон: од 110 евра • непоставување на ремен: од 110 евра.

686_Germanija-470-3

Данска: возење по употреба на алкохол: до износот на 1-месечна плата нето (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 135 евра • над 50 км / ч забрзување: од 335 евра • преминување на црвено светло: 270 евра • неправилно претекнување: 270 евра • неправилно паркирање: 70 евра • зборување на мобилен телефон: 200 евра • непоставување на појас: 200 евра.

Естонија: возење по употреба на алкохол: од 400 евра (макс. промили: 0,2) • 20 км / ч забрзување: до 120 евра • над 50 км / ч забрзување: до 800 евра • преминување на црвено светло: до 400 евра • неправилно претекнување: до 385 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: до 200 евра • непоставување на ремен: до 200 евра.

Германија: возење по употреба на алкохол: од 500 евра (макс. промили: 0,2) • 20 км / ч забрзување: до 35 евра • над 50 км / ч забрзување: од 240 евра • преминување на црвено светло: 90 до 320 евра • неправилно претекнување: 30 до 250 евра • неправилно паркирање: 10 до 70 евра • зборување на мобилен телефон: 40 евра • непоставување на ремен: 30 евра.

Франција: возење по употреба на алкохол: од 135 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 135 евра • над 50 км / ч забрзување: 1.500 евра • преминување на црвено светло: од 135 евра • неправилно претекнување: од 135 евра • неправилно паркирање: 15 евра • зборување на мобилен телефон: од 135 евра • непоставување на ремен: од 135 евра.

E18-sun

Финска: возење по употреба на алкохол: од 15 дневни плати (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 70 евра • над 50 км / ч забрзување: 14 дневни плати • преминување на црвено светло : од 10 дневни плати • неправилно претекнување: од 10 дневни плати • неправилно паркирање: 20 до 80 евра • зборување на мобилен телефон: до 115 евра • непоставување на ремен: 35 евра.

Велика Британија: возење по употреба на алкохол: до 5980 евра (макс. промили: 0,8) • 20 км / ч забрзување: од 120 евра • над 50 км / ч забрзување: до 2990 евра • преминување на црвено светло: од 1200 евра • неправилно претекнување: од 120 евра • неправилно паркирање: од 85 евра • зборување на мобилен телефон: од 120 евра • непоставување на ремен: до 595 евра.

Ирска: возење по употреба на алкохол: од 200 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 80 евра • над 50 км / ч забрзување: од 80 евра • преминување на црвено светло: од 80 евра • неправилно претекнување: од 80 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: од 60 евра • непоставување на ремен: од 60 евра.

Исланд: возење по употреба на алкохол: од 450 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 60 евра • над 50 км / ч забрзување: од 90 евра • преминување на црвено светло: 100 евра • неправилно претекнување: од 90 евра • неправилно паркирање: 10 евра • зборување на мобилен телефон: 65 евра • непоставување на ремен: 30 евра.

Италија: возење по употреба на алкохол: од 530 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 170 евра • над 50 км / ч забрзување: од 530 евра • преминување на црвено светло: од 170 евра • неправилно претекнување: од 85 евра • неправилно паркирање: 40 евра • зборување на мобилен телефон: од 160 евра • непоставување на ремен: од 80 евра.

HDtimelapse.net_POV_0019_hirez

Латвија: возење по употреба на алкохол: од 210 евра (макс. Ручек промени: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 10 евра • над 50 км / ч забрзување: од 110 евра • преминување на црвено светло: од 30 евра • неправилно претекнување: од 20 евра • неправилно паркирање: 30 евра • зборување на мобилен телефон: 15 евра • непоставување на ремен: од 30 евра.

Литванија: возење по употреба на алкохол: од 290 евра (макс. промили: 0,4) • 20 км / ч забрзување: од 10 евра • над 50 км / ч забрзување: од 290 евра • преминување на црвено светло: од 115 евра • неправилно претекнување: од 115 евра • неправилно паркирање: 30 евра • зборување на мобилен телефон: од 30 евра • непоставување на ремен: од 30 евра.

Луксембург: возење по употреба на алкохол: од 100 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 50 евра • над 50 км / ч забрзување: од 145 евра • преминување на црвено светло: 145 евра • неправилно претекнување: 145 евра • неправилно паркирање: 25 евра • зборување на мобилен телефон: 75 евра • непоставување на ремен: 75 евра.

Малта: возење по употреба на алкохол: од 1200 евра (макс. промили: 0,8) • 20 км / ч забрзување: од 70 евра • над 50 км / ч забрзување: од 70 евра • преминување на црвено светло: од 60 евра • неправилно претекнување: од 25 евра • неправилно паркирање: 25 евра • зборување на мобилен телефон: од 25 евра • непоставување на ремен: од 25 евра.

Холандија: возење по употреба на алкохол: од 360 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 160 евра • над 50 км / ч забрзување: од 530 евра • преминување на црвено светло: 230 евра • неправилно претекнување: 230 евра • неправилно паркирање: 90 евра • зборување на мобилен телефон: 230 евра • непоставување на појас: 140 евра.

Норвешка: возење по употреба на алкохол: од 600 евра (макс. промили: 0,2) • 20 км / ч забрзување: од 430 евра • над 50 км / ч забрзување: од 940 евра • преминување на црвено светло: 630 евра • неправилно претекнување: 630 евра • неправилно паркирање: 90 евра • зборување на мобилен телефон: 160 евра • непоставување на ремен: 90 евра.

Австрија: возење по употреба на алкохол: од 300 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 30 евра • над 50 км / ч забрзување: до 2180 евра • преминување на црвено светло: од 70 евра • неправилно претекнување: од 70 евра • неправилно паркирање: 20 евра • зборување на мобилен телефон: од 50 евра • непоставување на ремен: од 35 евра.

austria - autobahn in vienna with car and road signs

Полска: возење по употреба на алкохол: од 145 евра (макс. промили: 0,2) • 20 км / ч забрзување: од 25 евра • над 50 км / ч забрзување: од 100 евра • преминување на црвено светло: од 75 евра • неправилно претекнување: од 60 евра • неправилно паркирање: 25 евра • зборување на мобилен телефон: од 50 евра • непоставување на ремен: 25 евра.

Португалија: возење по употреба на алкохол: од 250 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 60 евра • над 50 км / ч забрзување: од 120 евра • преминување на црвено светло: од 120 евра • неправилно претекнување: од 120 евра • неправилно паркирање: 30 евра • зборување на мобилен телефон: од 120 евра • непоставување на ремен: од 120 евра.

Шведска: возење по употреба на алкохол: од 40 дневни плати (макс. промили: 0,2) • 20 км / ч забрзување: од 270 евра • над 50 км / ч забрзување: од 450 евра • преминување на црвено светло : од 280 евра • неправилно претекнување: од 280 евра • неправилно паркирање: 20 евра • зборување на мобилен телефон: од 170 евра • непоставување на ремен: од 170 евра.

Швајцарија: возење по употреба на алкохол: од 495 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 150 евра • над 50 км / ч забрзување: од 60 дневни плати • преминување на црвено светло : од 205 евра • неправилно претекнување: од 245 евра • неправилно паркирање: 35 евра • зборување на мобилен телефон: од 85 евра • непоставување на ремен: од 50 евра.

m30-signs

Шпанија: возење по употреба на алкохол: од 500 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 100 евра • над 50 км / ч забрзување: од 600 евра • преминување на црвено светло: од 200 евра • неправилно претекнување: од 200 евра • неправилно паркирање: до 200 евра • зборување на мобилен телефон: од 200 евра • непоставување на ремен: од 200 евра.

Чешка: возење по употреба на алкохол: од 100 евра (макс. промили: 0,0) • 20 км / ч забрзување: од 60 евра • над 50 км / ч забрзување: од 200 евра • преминување на црвено светло: од 100 евра • неправилно претекнување: од 200 евра • неправилно паркирање: 60 евра • зборување на мобилен телефон: од 60 евра • непоставување на ремен: 80 евра.

Кипар: возење по употреба на алкохол: од 100 евра (макс. промили: 0,5) • 20 км / ч забрзување: од 35 евра • над 50 км / ч забрзување: од 85 евра • преминување на црвено светло: од 85 евра • неправилно претекнување: од 85 евра • неправилно паркирање: 85 евра • зборување на мобилен телефон: 85 евра • непоставување на ремен: 85 евра.

Тест кој мора да го погледнете зимски наспротни летни гуми

Истраживме : Патувате за Европа, проверете ги казните за прекршоци