, , ,

Процедура за ринопластика – Прим. д-р Лазо Новески од One Hospital

Ринопластика е операција со која се менува обликот на носот. Мотивацијата за ринопластика може да биде промена на изгледот на носот, подобрување на дишењето или и двете.

Горниот дел од структурата на носот е коска, а долниот дел е ‘рскавица. Ринопластиката може да ги промени коските, ‘рскавицата, кожата или сите три. Разговарајте со вашиот хирург за тоа дали ринопластиката е соодветна за вас и што може да постигне.

Кога планирате ринопластика, вашиот хирург ќе ги земе предвид другите карактеристики на лицето, кожата на носот и што би сакале да промените. Ако сте кандидат за операција, вашиот хирург ќе развие прилагоден план за вас.

Понекогаш дел или целата ринопластика е покриена со осигурување.

 

Зошто се прави?                                                                                                                          Ринопластиката може да ја промени големината, обликот или пропорциите на вашиот нос. Тоа може да се направи за да се поправат деформитетите од повреда, да се коригира вроден дефект или да се подобрат некои тешкотии со дишењето.

Што можете да очекувате?                                                                                                      Ринопластиката нема нарачана серија чекори. Секоја операција е уникатна и прилагодена за специфичната анатомија и целите на лицето кое ја врши операцијата.

За време на операцијата?
Ринопластиката бара локална анестезија со седација или општа анестезија, во зависност од тоа колку е сложена вашата операција и што претпочита вашиот хирург. Разговарајте со вашиот лекар пред операцијата кој тип на анестезија е најсоодветен за вас.

  • Локална анестезија со седација. Овој тип на анестезија обично се користи во амбулантски услови. Тоа е ограничено на одредена област на вашето тело. Вашиот лекар инјектира лек за отепувачка болка во вашите назални ткива и ве смирува со лекови инјектирани преку интравенска (IV) линија. Ова ве прави згрозени, но не и целосно заспани.
  • Општа анестезија. Лекот (анестетик) го примате со негово вдишување или преку мала цевка (IV линија) ставена во вена во вашата рака, вратот или градите. Општата анестезија влијае на целото тело и предизвикува да бидете онесвестени за време на операцијата. За општа анестезија е потребна цевка за дишење.

Ринопластиката може да се направи во внатрешноста на носот или преку мал надворешен рез (засек) во основата на носот, помеѓу ноздрите. Вашиот хирург најверојатно ќе ги прилагоди коските и ‘рскавицата под вашата кожа.

One Hospital – Тетово

ПАЦИЕНТИТЕ СО ХИПЕРТЕНЗИЈА И ДИЈАБЕТЕС ТРЕБА ДА ВНИМАВААТ ШТО КОНЗУМИРААТ ВО ЗИМА

Процедура за ринопластика – Прим. д-р Лазо Новески од One Hospital