, ,

Кои се придобивките од флуоризација на забите?

Флуорот и здравјето на забите

Флуорот е природен минерал кој делува превентивно на забите, го спречува нивното расипувањето, ги враќа минералите во забната глеѓ и се бори против бактериите кои сакаат да се населат во усната празнина.

 

Што се случува за време на професионален третман со флуор?

Стоматолозите обезбедуваат професионален третман со флуор во форма на високо концентритрана течност, пена,гел или лак. Третманот може да се примени со премачкување или во лажица. Со овој третман овозможуваме внесување на многу повеќе флуор за разлика од она што го има во водата за пиење или во пастата за заби. Третманот е краток и трае неколку минути. После третманот е пожелно да не се јаде и пие ништо 30 минути за да може флуорот целосно да се апсорбра.

Американската стоматолошка асоцијација (ADA) препорачува професионален третман со флуор на секои 3, 6 или 12 месеци, во зависност од вашето орално здравје. Ако сте изложени на висок ризик за кариес, вашиот стоматолог исто така може да препише посебно средство за плакнење со флуор или гел за редовно користење дома.

 

Зголемен фактор ризик од кaриес придонесуваат следниве фактори:
· прекумерна употреба на лекови или алкохол
· нарушување во исхраната
· слабо орална хигиена
· недостаток на професионална стоматолошка заштита
· слаба исхрана
· сува уста или намалена плунка

 

Дали треба да користите паста за заби со флуор?

Четкањето на забите два пати дневно е најдобриот начин да се отстрани плакот од забите и непцата. Користењето на конец за заби или интердентални четки е неопходно за да стигнете до површините на забите што четката не може да ги покрие.
Можете да ги миете забите само со вода, но со користење на паста за заби што содржи флуор и други средства за чистење ќе ја подобри вашата хигена на забите.
Можете да добиете флуор на два начини локално од паста за заби и третмани во стоматолошката ординација Д-р Нина или системски во вода за пиење и додатоци во исхраната. Најдобро е да се добие флуор и тематски и системски.

 

Тимот на Д-р Нина ве советува

· Секојдневно мијте ги забите два пати дневно по две минути.
· Избегнувајте засладени закуски и пијалоци.
· Не пушете.
· Не пијте го кафето голтка по голтка во текот на денот.
· Посетете го вашиот стоматолог најмалку два пати годишно, бидејќи оралното здравје во голема мера влијае на другите телесни функции и целокупното здравје.

4 знаци дека нов клима уред треба да биде на вашиот Новогодишен и Божиќен список

Кои се придобивките од флуоризација на забите?