, ,

Што е магнезиум и како да препзонаете негов недостаток?

Магнезиум е макроелемент, есенцијален минерал, неопходен за функционирање на над 300 ензимски реакции.

На возрасен, здрав маж му требаат 420 mg магнезиум на ден, а на возрасна здрава жена 320 mg.

Во телото на здрав возрасен човек има околу 24-30 грама магнезиум.

Најмногу се наоѓа во коските, скелетот и срцевиот мускул, додека остатокот се наоѓа во црниот дроб, бубрезите, мозокот и црвените крвни зрнца.

Глобално, околу 60 % од возрасните лица не внесуваат доволни количини на магнезиум.

 • 100 mg

Минимален внес нa дневни количини на магнезиум кои мораат да бидат поголеми

 • 420 mg

Дневна доза на магнезиум за возрасен здрав човек

 • 320 mg

Дневна доза на магнезиум за возрасна здрава жена

 • 24-30 gr

Количина на магнезиум во организмот на возрасни здрави лица

Во организмот на човекот, магнезиумот има градивна улога, но и различни функционали улоги.

 • Влегува во состав на коските и забите
 • Овозможува мускулна активност кај луѓето
 • Овозможува правилна функција на срцевиот мускул
 • Придонесува за контракција на мазните мускули
 • Одржува тонус на крвните садови
 • Го намалува крвниот притисок, бидејќи го блокира дејството на калциумот
 • Обезбедува пренос на нервните импулси
 • Учествува во создавање на енергија неопходна за функција на човековиот организам
 • Важен е за создавање на паратиреоидниот хормон
 • Важен е за создавање на витамин Д

Како да препознаете недостаток на магнезиум и што значи?

Недостататок на магнезиум се јавува како резултат на:

 • зголемени потреби (во текот на раст, развој, бременост, изложеност на стрес),
 • зголемено губење (повраќање, дијареа),
 • недоволен внес (диететски режим, исхрана заснована исклучиво на млечни производи и мали количини на протеини),
 • примена на лекови (диуретици, кардиотоксични гликозиди, миорелаксанси орални антикоагуланси),
 • разни патолошки состојби (кардиоваскуларни заболувања, хируршко одстранување на тенкото црево, алкохолизам и шеќерна болест).

Кои симптоми може да се јават како последица од недостаток на магнезиум?

 • Пореметување во расположението,
 • главоболка,
 • грчеви во мускулите,
 • ноќни грчеви во мускулите на нозете,
 • замор,
 • дезориентираност,
 • раздразливост,
 • намалена спосопност за учење,
 • пореметување во голтањето,
 • недостаток на апетит.
 • хроничен запек.

Недостатокот на магнезиум може да доведе до: пореметување на срцевата работа, висок крвен притисок, атеросклероза, дијабетес и метаболички синдром, пореметување во липидниот статус, коронарна болест на срцето, остеопороза, хронична опстипација, зголемена кристализација на калциум оксалат во урината на човекот и малигни болести.

Што треба да знаете за РЕТИНОИДИ? Светиот грал на нега на кожата

Што е магнезиум и како да препзонаете негов недостаток?