, ,

Aстматичарите стравуваат од уште една зима загушена во смог

  Астмата мора да се лекува поинаку!

Класичната медицина продолжува да има тенденција да го подели човечкиот организам во различни функционални единици. Така, за срцето, постои кардиолог, урологот за бубрезите и дерматолог за јурисдикција на кожата. Респираторниот тракт има дури две поделби : специјалист за горниот дел и специјалист за белите дробови за долниот респираторен тракт. Реалноста е дека болестите се случуваат на целиот организам, а не само на одреден орган, затоа овој напис ќе се занимава со холистички аспекти за болести на респираторниот тракт.

Ембриолошки аспекти

Со цел подобро да се разбере врската, треба да се погледне во четвртата недела од бременоста. Тоа е точка во времето, во кое, на ниво на larynx (што е создаден подоцна), создаден е двоен израсток познат како “бели дробови пупка” кој е формиран од цревната врвка. Во понатамошниот тек на настаните, душникот е создаден од белите дробови, плус бронхии и двете белодробни крила. Од ембрионскиот слој од кои е формиран интестиналниот тракт е формиран и ендодермот на белите дробови. Така, цревата и белите дробови се произведени од ист слој. Всушност, цревата и белите дробови дури и да имаат истата задача во организмот на човекот : да се апсорбира она што му треба на телото, а останатото да се елиминира.

Течните метаболни продукти и токсичните супстанции се елиминираат од телото преку бубрези, црн дроб и желудник, за што белите дробиви не се предодредени. Но, ако тие се принудени да ја вршат оваа функција, астмата која веќе е присутна, ќе има засилена симпатологија, па дури и ќе се активира на прво место.

Физиолошки аспекти

Фактот дека белите дробови, како и носот и синусите, кои се развиваат од интестинумот, или интестинумот е мајка на белите дробови, може да ни појасни многу работи. Покрај ембриолошките факти и физиолошки може да видиме дека мукозата на интестиналниот тракт е поврзана со респираторните патишта од pharynx до larynx. Така, еден пациент со белодробна инфекција, преку кашлање може да ги проголта бактериските спори и да го инфицира интестинумот, истото се случува и кога има интестинална инфекција, преку подждригнување може да се вдишат спорите и да се пренесат во белите дробови. Најголем пример за ова е туберкулозата која преку проголтување на спорите го инфицира ГИТ.

Патолошки аспекти

Често се забележува дека астмата се појавува како секундарна болест. Во овој контекст, алергијата на поленов прав заедно со голема кашлица и синузитис секако завземаат улога. Не ретко, погрешно третирана алергија на поленов прав може да стане астма. Исто така, станува особено јасно како многу органи на респираторниот тракт се меѓусебно поврзани и колку малку горниот и долниот респираторен тракт може да бидат разделени. Интересно е дека заболувањата и дерматитот на кожата се третира со антибиотици и / или кортизон кои се уште едни причинители на астма. Причината за ова е лесно да се види, ако се знае дека еден организам, кога веќе не е способен за детоксикација преку лимфата, црниот дроб, бубрезите и цревата, ги елиминира токсините преку кожата. Како резултат на осипот, кој симптоматски се третира со антибиотици или (уште полошо) со кортизон, што доведува до итната елиминаторна опција (кожата) да ги враќа метаболитите и токсините назад во телото. Овде, тие ја напаѓаат најслабата алка во организмот, а тоа се белите дробови, по што следи манифестирање на соодветните симптоми. Така, осетливоста на кожата всушност може да биде “подарок”, со оглед на тоа што им помага на пациентите да бидат свесни за отстапувањата од здравиот тек. Најновите статистички податоци покажуваат дека алергијата, односно алергиската астма, во овој контекст претставува еден вид на систем за рано предупредување, затоа што следат полоши ситуации и болести, вклучувајќи и рак. Во следните делови е претставено што претставува нискиот квалитет на живот и оштетувањето на белите дробови заради присуство на астма.

Микроскопија со темен микроскоп

Кога некој гледа на крвната слика на астматичар со помош на темен микроскоп, обично се забележува висок степен на зараза и патолошки фази на Mucor racemosus. Ова има далекусежни последици. Нарушената средина во крвта доведува до агрегација на црвените крвни зрнца заради формирање на нивната дисковидна форма, што пак доведува до намалување на вискозноста на крвта и менување на нејзините реолошки карактеристики. Ова води, меѓу другото, до блокада на порталната циркулација на црниот дроб и намалување на производството на жолчен сок. Но, бидејќи лачењето на

трипсин и химотрипсин од страна на панкреасот се рефлексно поттикнати од жолчниот проток, тогаш не само што премалку жолчка се излачува, исто така и премалку панкреасни ензими ќе се излачуваат во цревата. Ова значи дека варењето на храната не е правилно, бидејќи количините на дигестивните ензими за масти и протеини не се доволни. Резултатот е производство на фузелово масло и амонијак, гас што предизвикува надуеност, физиолошки бактериската флора се повеќе е нападната од патолошките бактерии, појава на кандида, итн. Но, потоа доаѓа до напаѓање на црниот дроб, кој исто пати заради слабата прокрвеност, па може да почне да не ги исполнува ни основните функции. Доаѓа до целосно нарушување на варењето на храната и ферментација од страна на анаеробните бактерии. Заради тоа следи враќање на балансот во организмот и регулирање на ацидобазниот статус со помош на алкалната сода Sanumalkala и Fortakehl за воспоставување на симбиоза меѓу цревната микрофлора и човечкиот организам.

Астмата и примена на Aspergillus niger

Намалената вискозност на крвта исто така предизвикува конгестија на белите дробови. Милионите алвеоли и нивните капилари се исклучително чувствителни на промените во крвта. Заради тоа, тука игра улога и апикацијата на Aspergillus niger ( Nigersan sol.) не само орално него и преку инхалирање. Се препорачува и инхалирање на неколку капки јаболков оцет растворен во вода, затоа што ја елиминира можноста на габите да се прилепат за мукозата, овозможувајќи тие да се отстранат или да се искашлаат.

Влијание на кортизонот и кортизолот

 

Најголемиот број на пациентите со астма се третираат со кортизон. И покрај директните штети кои ги прави кортизонот, тој е директен блокатор на изопатската терапија. Може да се јават долготрајни ефекти и после една година од неговото конзумирање. Кортизонот интерферира со нормалниот хормонален баланс и го инхибира производството на ендогениот хидрокортизон во кората на надбубрежните жлезди. Хидрокортизонот ги има истите особина како кортизонот, само што не предизвикува несакани ефекти кај организмот заради количината која се излачува и неговата конфигурација. Но, бидејќи кортизонот е постојано аплициран, секрецијата на ACTH во хипофизата е инхибирана, што за возврат производството на ендоген хидрокортизон во надбубрежниот кортекс е под нормалата. Ендокрините жлезди се однесуваат исто како и мускулите, кои кога не се користат некое време атрофираат, истото се случува и со хидрокортизонот. Малото количество на хидрокортизон кое продолжува да се произведува престанува да се користи. Но, тоа значи дека пациентите со астма, кои претходно вдишувале високи дози на кортизон, сега всушност, ќе треба, по прекинот на кортикостероидите, да го зголеменат производство на хидрокортизон. Бидејќи работата на надбубрежните жлезди е намалена ќе треба да се поттикнат надбубрежните жлезди за да се реши овој проблем. Конечно, треба да се спомене UTILIN “S”, кој со својата туберкулозна компонента (Mycobacterium phlei), е oдлично средство за имуностимулација кај болести на респираторниот тракт; лек со кој имунолошката одбрана може директно да се стимулира. Со оглед на големиот број на лекови потребни за третирање на астмата од многу страни во исто време, самиот двонеделен период на администрација на овој агенс (IM) е многу прилагодлив. Врз основа на неговиот анти-алергиски ефект, високи дози на витамин Ц исто така, се покажале како многу ефикасни.

За повеќе информации контактирајте не на 070 343 924.

 

Зошто лекувањето со реиши ги дава посакуваните ефекти

Aстматичарите стравуваат од уште една зима загушена во смог